30 listopada 2017

Pieczona dynia hokkaido



Kochani, dzisiaj dla odmiany będzie kulinarnie. Jesień to sezon dyniowy, dlatego chciałam pokazać Wam prosty jak drut, przepis na pieczoną dynię hokkaido.




Wybrałam tę odmianę dyni, ponieważ jest słodsza i nie trzeba jej obierać ze skórki.


Dynie wystarczy umyć, przekroic na pół i wydrążyć środek wraz z pestkami. Pokroić można dowolnie w kostkę lub plastry. Następnie w  miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oregano, majeranek i bazylię.


Wszystko razem mieszamy i wykładamy do naczynia do zapiekania.



Na koniec posypujemy z wierzchu cebulką dymką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 do 30 min w 200 stopniach,  co jakiś czas mieszając.


Pod koniec pieczenia można posypac też startym, żółtym serem. Pamiętajcie tylko że to wersja bardziej kaloryczna, ale o wiele smaczniejsza:)


Taka dynia świetnie smakuje sama (podawana np.z dipem majonezowym)lub razem z ziemniaczkami i tradycyjnym schabowy. Pestki natomiast się suszą. Może coś z nich kiedyś wyrośnie. Przepis zaczerpnięty ze strony WINIARY.PL, wypróbowany i skonsumowany osobiście przeze mnie.

Uściski.

Adriana

7 komentarzy

  1. Bardzo lubię dyńki, muszę wypróbować twój sposób, bo wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ochoty narobiłaś :)))
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynię po prostu uwielbiam, pod każdą postacią, więc i Twoja na pewno mi zasmakuje :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Your blog is very nice,Thanks for sharing good blog.

    thai porn

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładne zdjęcia, aż chce się schrupać :)

    OdpowiedzUsuń