28 lipca 2016

Sezon ogórkowy i mała zmiana w kuchni

W tym roku na działce moich rodziców mocno obrodziły ogórki, dlatego też postanowiłam część z nich ukisić.

POTRZEBNE BĘDĄ
  • Siatka ogórków gruntowych, około 2kg.
  • Kilka baldachimów kopru (podobno lepszy jest ususzony) ja dałam zielony.
  • Dwie główki czosnku, obranego i podzielonego na ząbki. Mój jest bardzo ostry i aromatyczny( z działki rodziców)
  • Duży korzeń chrzanu, obrany i pokrojony w słupki.
  • Liście laurowe.
ZALEWA
  • Sól niejodowana do przetworów ( łyżka stołowa na litr wody)
  • 3 litry wrzącej wody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ogórki dokładnie umyć. Słoiki i nakrętki także umyć i dodatkowo wyparzyć.
  • Na dno każdego słoika włożyć baldachim kopru i ząbki czosnku.
  • Ogórki układać ciasno, a pomiędzy nimi układać na przemian czosnek i kawałki chrzanu.
  • Na wierzch dodać jeszcze koper.
  • We wrzącej wodzie rozpuścić sól. Zalewać ogórki tak aby woda je całkowicie przykrywała, nie mogą wypływać czy wystawać, bo się popsują.
  • Po 4 dniach są już ogórki małosolne, po około 6,7 mamy pyszne i chrupiące ogorki  kiszone


Przepis na te pyszności znalazłam  TUTAJ , i z ręką na sercu mogę polecić, bo wychodzą naprawdę wyśmienite. Jak już ukisiłam ogóreczki, to wzięło mnie na zmiany aranżacyjne w kuchni. Pomolestowałam małżonka żeby mi wywiercił parę dziurek w ścianie, i nad stołem wiszą teraz dwie półki  zamiast jednej:)

Zachęcam Was do samodzielnego kiszenia, bo jest to dziecinnie proste, a ogórki wychodzą o niebo lepsze jak te ze sklepu. Ponadto kiszonki zawierają witaminę C, są też naturalnymi probiotykami, a co najważniejsze wzmacniają odporność naszego organizmu i ułatwiają odchudzanie:)
Zakiście ogóra:)
Uściski.
Adriana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...